Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Χρειάζεται να μάθουμε απ την αρχή το Σεξ!

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση θα πρέπει να δομεί ένα θεμέλιο, ένα νέο θεμέλιο πάνω στο οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες θα φτιάξουν μια καλύτερη ζωή και μια δημιουργική ισορροπία στον κόσμο και θα μεγαλώσουν τα παδιά τους για να γίνουν καλύτερα ανθρώπινα όντα.

Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν περισσότερο τη φυσική τους κατάσταση και τη συναισθηματική, τη νοητική και την πνευματική φύση τους. Πολλοί άνθρωποι δε κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό τους ή το πώς να τον χρησιμοποιούν καλύτερα. Αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ευτυχέστερες σχέσεις.

Μια άλλη ανάγκη στην εκπαίδευση είναι να δοθεί έμφαση στην ιερότητα της μητρότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημιουργία των μελλοντικών εθνών.

Σεξουαλική εκπαίδευση δεν είναι να ενθαρρύνουμε τις κοπέλες και τις γυναίκες να χρησιμοποιούν ή να χειραγωγούν τα αγόρια ή τους άνδρες, ούτε οι άνδρες να χρησιμοποιούν ή να χειραγωγούν τις γυναίκες. Αλλά να διδάξουμε τους νέους πώς να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, έτσι ώστε οι μελλοντικοί γάμοι τους να είναι δημιουργικές συνεργασίες. Η σεξουαλική εκπαίδευση πρέπει να διδάσκει το βαθύτερο νόημα του σεξ και να προσπαθεί να διαλύσει τις από αιώνες συγκεντρωμένες θυμαπάτες και πλάνες σχετικά μ αυτό.

Στο μέλλον θα φτιαχτούν ειδικά κολλέγια για την επιστήμη των σχέσεων άνδρα/γυναίκας: πώς να δημιουργούν έναν αληθινό γάμο, πώς να ανυψώνουν ο ένας τον άλλο σε πιο δημιουργικά επίπεδα, πώς να έχουν σεξουαλική επαφή σε όλα τα επίπεδα και πώς να δημιουργήσουν εξελιγμένα παιδιά.

Οι σημερινοί άνδρες και γυναίκες γνωρίζουν ελάχιστα για την τέχνη της αγάπης. Οι περισσότεροι είναι σαν ταύροι ή κατσίκες και δεν ξέρουν τι κάνουν. Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τα σωστά ένστικτα. Πρέπει να εκπαιδευτούν σε κολλέγια που θα διδάσκουν τις ορθές σχέσεις και να παίρνουν το δίπλωμά τους πριν τους δοθεί η άδεια να παντρευτούν.

Τα πάντα εμπλέκονται σε μια σεξουαλική πράξη; το Κάρμα, η υγεία, τα συναισθήματα, η κοινωνία, οι ιδέες, ο πνευματικός προορισμός, η πολιτική. Τα ζώα δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα ή ευθύνη. Απλώς πηδούν και τελειώνουν και αυτό είναι όλο. Αλλά η ανθρωπότητα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Τα ανθρώπινα όντα πρέπει να αναπτυχθούν σε 4 επίπεδα. Πρέπει να μάθουν πραγματικά τι είναι το σεξ στο φυσικό πεδίο, στο συναισθηματικό πεδίο, στο νοητικό πεδίο, στο πνευματικό πεδίο. Πρέπει να μάθουν πώς να συνδυάζονται μεταξύ τους, συγχωνεύοντας τα επτά κέντρα τους.

Αν δεν υπάρχει διαδικασία συνδυασμού στα 4 επίπεδα μεταξύ ενός παντρεμένου ζευγαριού, τότε υπάρχει ένα αίσθημα κενότητας και αυτή η κενότητα δημιουργεί αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν τη στιγμή της σεξουαλικής πράξης, η γυναίκα μισεί τον άνδρα συναισθηματικά, το κέντρο της καρδιάς της πολώνεται αρνητικά και βάζει δηλητήριο στο κέντρο της καρδιάς του άντρα. Τέτοιο σεξ δεν πρέπει ποτέ να γίνεται.”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Πνευματικού Δασκάλου, συγγραφέα και μουσικού Τορκόμ Χαρουτίν Σαραινταριάν (1917-1997) “Σεξ, Οικογένεια & Γυναίκα στην Κοινωνία” κεφάλαιο 10 “Η Ανάγκη για Σεξουαλική Εκπαίδευση”

Δημοσιεύθηκε την Σχολιάστε

Σεξουαλικότητα & Θρησκευτικές Ενοχές

Ως ελεύθερα σκεπτόμενος θεολόγος και ως ένας άνθρωπος που ήθελα και θέλω να ζήσω φυσιολογικά αλλά και με ουσία την προσωπική μου ζωή, ανακάλυψα ήδη από την αρχή της καλοπροαίρετης γνωριμίας μου με την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς την κυρίαρχη και επίσημη ερμηνεία της Ορθόδοξης θεολογίας πάνω στο εξαιρετικής σημασίας ζήτημα της σεξουαλικότητας. Ήδη έχω αναφερθεί σ΄αυτό το πρόβλημα με συγκεκριμένο προβληματισμό διαμέσου του άρθρου μου “Εκκλησία & Προγαμιαίες Σχέσεις”. Στην ουσία αυτά που αισθάνομαι και αυτά που με προβληματίζουν ως προς τη σεξουαλικότητα του ανθρώπου δεν είναι ούτε πρωτότυπα, ούτε ανακάλυψα την πυρίτιδα. Υπάρχουν ερευνητές, συγγραφείς, πνευματικοί διδάσκαλοι και σοφοί άνθρωποι που πέρασαν απ το κατώφλι της 3ης Διάστασης και μέσα από την απίστευτη δοκιμασία του να ζει κανείς πάνω στη Γη, που γνωρίζουν πολύ καλά και σε βάθος την τεράστια ζημιά και βλάβη, την οποία προκάλεσε τόσο η Ανατολική, όσο και η Δυτική Εκκλησία στη σεξουαλικότητα των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έζησαν βαπτισμένοι χριστιανοί τα τελευταία 2000 χρόνια. Το παρακάτω κείμενο είναι ένα μικροσκοπικό δείγμα αυτής της αλήθειας, την οποία οι θεολόγοι, ακόμα και οι πανεπιστημιακοί, ακόμα και σήμερα αρνούνται να δουν, επικαλούμενοι συνήθως μεροληπτικές θεωρήσεις, προκατειλημένες θεολογικές αναλύσεις και θεολογικές εργασίες που δεν αποτυπώνουν όλη την πραγματικότητα (με φωτεινές εξαιρέσεις βέβαια, συγγραφείς όπως ο Χρήστος Γιανναράς, ο Φιλόθεος Φάρος κ.α.).  Ο Όμρααμ Άϊβανχωφ (Omraam Mikhael Aivanhov 1900-1986), Βούλγαρος πνευματικός φιλόσοφος και

μαθητής του Πέταρ Ντένωφ (Peter Deunov), ήταν ένας από τους πολλούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα που ασχολήθηκε μ΄αυτό το ζήτημα και αποδομώντας τις παραδοσιακές δομές της θρησκείας επιχείρησε να δώσει έναν ορισμό, μία οπτική και μία προοπτική της σεξουαλικότητας, που ναι μεν θα ήταν απαλλαγμένη από τα δεσμά, τις πλάνες, τις θυμαπάτες, το δογματισμό, τις απαγορεύσεις και τα ενοχικά σύνδρομα της θρησκείας, αλλά οπωσδήποτε αυτή η διδασκαλία θα συνοδευόταν από μία πνευματικότητα, μια μεταφυσική φιλοσοφία που θα εξηγούσε ταυτόχρονα την θεϊκή προέλευση του ανθρώπου, το σκοπό της ύπαρξής του πάνω στη Γη και το πώς μπορεί αυτός ο σκοπός να πραγματοποιηθεί. Ο Άϊβανχωφ είδε την απέραντη δυστυχία στην οποία βρισκόταν ο κόσμος κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, μέσα στους Παγκοσμίους Πολέμους, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες, την άγνοια πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως αυτό της σεξουαλικότητας. Έτσι, και όντας ο πιο έμπιστος μαθητής του Ντένωφ,  βγήκε έξω στην κοινωνία, ταξίδεψε στη Γαλλία, στην Ελβετία, στον Καναδά και στη Σκανδιναβία, κι έκανε χιλιάδες ομιλίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα, προκειμένου να βοηθήσει όποιον ήθελε να βοηθηθεί. Απολαύστε τον ξεκάθαρο, απλό, συγκινητικόκαι πνευματικό Όμρααμ Άϊβανχωφ στο απόσπασμα από το βιβλίο “Η Σεξουαλική Δύναμη και ο Φτερωτός Δράκοντας” που ακολουθεί (το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Prosveta, θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία εναλλακτικής αναζήτησης). 

“Πολλοί άγιοι και αγίες υπήρξαν πολύ θερμοί μέχρι το τελευταίο λεπτό, κι αυτό δεν ήταν άσχημο, αντίθετα. Αυτοί που ξέρουν να χρησιμοποιούν τη σεξουαλική δύναμη είναι οι πιο πλούσιοι και οι πιο προνομιούχοι, γιατί αυτή η δύναμη είναι μια ευλογία. Πολλοί άνθρωποι πολύ πιστοί ήθελαν να αυτοκτονήσουν επειδή ένιωθαν αυτή τη φλόγα μέσα τους και νόμιζαν ότι είναι καταραμένοι. Είναι που δεν είχαν τίποτα καταλάβει, και δυστυχώς η Εκκλησία δεν εξηγεί τίποτα πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Στη Μύηση, παρουσιάζουν διαφορετικά τα πράγματα. Η σεξουαλική δύναμη είναι ένα χάρισμα του Θεού, μόνο που πρέπει να ξέρει κανείς να τη χρησιμοποιεί. Οι χώρες που έχουν πολύ κάρβουνο ή πετρέλαιο μέσα στο υπέδαφός τους γίνονται αρχι-δισεκατομμυριούχες γιατί τα χρησιμοποιούν. Το ίδιο και η σεξουαλική δύναμη είναι μια ενέργεια που ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να τη χρησιμοποιεί για να φωτίζει, να ζεσταίνει και να πηγαίνουν όλα καλά μέσα του.

Αλλά οι άνθρωποι είναι τόσο μακριά από την αλήθεια, ώστε όταν βλέπουν μια νέα κοπέλα ή ένα νέο που έχει πολλή από αυτή τη δύναμη, τον αποδοκιμάζουν. Σαν να έπρεπε αυτοί οι νέοι να μην αισθάνονται τίποτα! Σαν να έπρεπε να είναι νεκροί! Να η ιδέα των ενηλίκων και αντί να τον βοηθήσουν, θέλουν να καταστρέψουν και να του εμποδίσουν το δρόμο. Κανείς δεν θα του πει: “Μπράβο παιδί μου! Είσαι προνομιούχος που έχεις αυτό τον πλούτο…Μόνο που πρέπει να ξέρεις ότι, αν δεν είσαι έξυπνος, αυτός ο πλούτος ακριβώς θα είναι η αιτία για όλες σου τις δυστυχίες”. Να τι πρέπει να του πουν, αλλά αντί γι αυτά, τον κατηγορούν, του κάνουν κριτική, κι όταν βλέπουν ένα αγόρι κρύο, χαίρονται. Μα τι θα κάνει με την ψυχρότητά του; Τίποτα! Και εγώ έτσι ανατράφηκα, και μάλιστα χειρότερα από σας. Αν ξέρατε πώς μας ανάτρεφαν στην αρχή του αιώνα! Γι αυτό ευχαριστώ τον Ουρανό που έχω το φως αυτής της Διδασκαλίας.

Και τώρα, αν υπάρχουν νέες ή νέοι, που έρχονται να με ακούσουν σήμερα για πρώτη φορά, ας μου επιτρέψουν να προσθέσω ακόμη λίγα λόγια για να τους βοηθήσω. Θα σκέφτεστε ίσως ότι λέω πολλά ανήθικα πράγματα. Ω λα λα, μα αυτό δεν είναι τίποτα! Αν ξέρατε μόνο τι έχει μάθει και τι ακούει η νεολαία, και με τι ασχολείται, θα μένατε με το στόμα ανοιχτό! Ακόμη και τα μικρά των δώδεκα ή δεκατριών χρόνων λένε τέτοιες ιστορίες! Αυτά που λέω εγώ δεν είναι τίποτα μπροστά τους…

Λοιπόν, μια μέρα, με επισκέφτηκε μια νέα κοπέλα, ήταν πολύ όμορφη, συμπαθητική, και οι τρόποι της έδειχναν πως ήταν πολύ καλά αναθρεμμένη. Να όμως που μου αποκαλύπτει ότι ήταν πολύ δυστυχισμένη γιατί την ενοχλούσε μια εικόνα: Σε ο,τι κοίταζε, τα λουλούδια, τα φρούτα, τα αντικείμενα, ακόμη και το ταβάνι, δεν έβλεπε παρά τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Και καθώς ήταν πιστή καθολική, αισθανόταν πραγματικά χαμένη και βουτηγμένη στην αμαρτία.

Όταν την άκουσα, άρχισα να γελώ. Με κοιτούσε μ΄ένα βλέμμα λίγο έκπληκτο και της είπα: “Ακούστε με, μου επιτρέπετε να σας εξηγήσω και να σας δώσω ένα μέσο να ξεφύγετε απ αυτό;” “Ω ναι, είπε, ναι.” Και της είπα: “Δεν υπάρχει τίποτα το σοβαρό, δεν υπάρχει τίποτα το κακό σ΄ αυτά που μου λέτε. Αυτό είναι φυσικό, είναι κανονικό, είναι πράγματα που συμβαίνουν σ΄ όλο τον κόσμο, λίγο πολύ, βέβαια, αλλά δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε. Η φύση ασχολείται με τη διαιώνιση του είδους και αυτή δημιουργεί αυτές τις παραστάσεις στους άνδρες και στις γυναίκες. Πρέπει όμως να ξέρετε πώς να αντιδράσετε, πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εικόνες, διαφορετικά κοιτάξτε σε τι κατάσταση βρίσκεστε…”

Να λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε στο εξής. Όταν σας συμβαίνει να βλέπετε αυτή την εικόνα πάνω σ΄ένα φρούτο ή σ΄ ένα αντικείμενο, αντί να λυπάστε, κοιτάξτε ήρεμα…Όχι όμως πολλή ώρα, γιατί ορισμένες επιυθμίες μπορεί να ξυπνήσουν, και για να παρηγορηθείτε, καταφεύγετε σε χειρονομίες, και ούτω καθεξής…Λοιπόν, για να μη συμβεί αυτό, γίνετε λίγο φιλόσοφος. Δηλαδή, αρχίστε να σκέφτεστε την κοσμική Νοημοσύνη που προεδρεύει στο σχηματισμό αυτών των οργάνων. Και σκεφτείτε, διαλογιστείτε, και θαυμάστε την ύψιστη Νοημοσύνη που ασχολήθηκε να δημιουργήσει πράγματα τόσο τέλεια και έχετε ήδη ξεχάσει τον πειρασμό που μπορούσαν να σας φέρουν. Ενώ, αν επιμένετε πάνω σ΄ αυτό το θέμα, δεν θα ξεφύγετε ποτέ. Πάρτε αυτή την εικόνα σαν αφετηρία ικανή να σας προωθήσει μέχρι την πηγή. Αν δεν έχετε αυτή την αφετηρία, πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας, επάνω; Αλλά να θυμάστε καλά να μην παίρνετε παρά σαν μια αφετηρία, και να μη σταματάτε πολλή ώρα σ΄ αυτή, διαφορετικά θα μπερδευτείτε και θα χαθείτε. Πρέπει μόνο να τη χρησιμοποιείτε.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν ξέρουν να προχωρούν πιο πέρα από τον κόσμο των σχημάτων για να σκεφτούν και να θαυμάσουν, δεν ξέρουν ότι αυτός ο θαυμασμός θα τους σώσει. Λέτε: “Μα τι μου συμβαίνει; Αυτό είναι απαίσιο, είναι σιχαμερό”, κι αυτό είναι που σας κάνει να χάνεστε. Αντικαταστήστε αυτές τις παλαιές αντιλήψεις και μη λέτε πια: “Αυτό είναι απαίσιο, είναι σιχαμερό”, αλλά να λέτε: “Τι ομορφιά! Τι μεγαλείο! Τι νοημοσύνη! Πώς η φύση μπόρεσε να σχηματίσει ένα τόσο εκπληκτικό πράγμα;” Λοιπόν, βρίσκεστε μέσα στο θαυμασμό και ξαναβρίσκετε την ισορροπία και την ειρήνη!” Να τι είπα σ΄αυτή τη νέα κοπέλα και έφυγε πολύ ευτυχισμένη.

 

Ο Κύριος έκανε καλά αυτά που έκανε, γιατί λοιπόν θέλετε να ακρωτηριάσετε τις δημιουργίες του; Μερικοί συμπεριφέρονται απέναντι στη σεξουαλικότητα σαν ο Κύριος να είχε κάνει άσχημα τα πράγματα…Ε λοιπόν, αυτό είναι το σοβαρό, και αυτό τιμωρείται. Πρέπει να θαυμάζετε όλα όσα ο Θεός δημιούργησε γιατί ήξερε γιατί τα δημιούργησε. Δεν θα κρίνουμε εμείς τα έργα του Θεού! Τι γελοία φιλοσοφία που έδωσαν στους ανθρώπους! Θα δείτε ότι την έδωσαν για να κρατήσουν την αγνότητα…Μα ακριβώς αυτό είναι που τους σπρώχνει να παραβαίνουν όλους τους νόμους της αγνότητας, γιατί όσο τους παρουσιάζει κανείς τα πράγματα σαν διαβολικά και καταχθόνια, τόσο τους παροτρύνει ακριβώς να θέλουν να τα βλέπουν και να τα δοκιμάζουν!

 

Πιστεύετε ότι, καταδικάζοντας όλα όσα αφορούν το σεξ σαν άσχημα και αηδιαστικά, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί πια και δεν θα κάνει τίποτα; Μα τότε, πώς συμβαίνει οι περισσότεροι άνθρωποι,που το βρίσκουν αυτό αηδιαστικό, να κυλιούνται μέρα-νύχτα σ΄ αυτή την αηδία; Αυτό λοιπόν δεν εμπόδισε, αντίθετα. Ο Μπωντλαίρ λέει, μάλιστα, ότι εκεί που αισθάνεται κανείς ότι διαπράττει μιαν αμαρτία, εκεί νιώθει τη μεγαλύτερη απόλαυση. Ναι, όταν ξέρει κανείς ότι αυτό είναι απαγορευμένο, ότι είναι αμαρτία, η απόλαυση αυξάνει. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι ψέμματα, δεν θέλω να το συζητήσω, αλλά ήταν μόνο για να σας πω ότι, το να εξευτελίζει κανείς το σεξ, δεν ήταν ποτέ μια λύση, ενώ αν σκέφτεστε διαφορετικά, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας.”